خطا جزئی از انسان است و این جمله هنوز بهعنوان جزیی از شخصیت وجودی ما انسانها تعریف میشود درحالیکه سازمانها تلاش میکنند به سطح خطای صفر برسند ولی این هدف یک آرزوی دست یافتنی نیست. تا زمانیکه عملکرد انسانها در یک محیط پیچیده صورت میگیرد خطا اتفاق خواهد افتاد و احتمال این امر در شرایط استرس، اضافه کاری و خستگی افزایش میآید. سازمانها باید خطاها را بهصورت کارآمد مدیریت کند و از این طریق احتمال خطا و تأثیرات ناشی از آن را کاهش دهند.
شواهد و مدارک موجود، بیانگر خطاهای انسانی در مؤسسات و شرکتها میباشد که وجود این خطاها و سبب کاهش اثربخشی، کارایی و بهرهوری انسانها شده و سرانجام باعث بروز مشکلات در رسیدن سازمان و مؤسسات به اهداف واقعی خود میگردد. بررسی و شناخت حوزههای مختلف که سبب کاهش بروز و زمینهساز خطاهای انسانی میشود برای سازمان ما از اهمیت زیادی برخوردار است و نیاز به یک بررسی دقیق جهت شناسـایی عوامـل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در سازمانها از جمله عوامل مؤثر درکاهش عملیات مالی بهعنوان یکی از اموری که انجام بدون خطای آن بسیار برای سازمانها اهمیت دارد.
در این فصل مباحثی همچون بیان مسئله، سؤالات تحقیق، ضرورت واهمیت انجام تحقیق و سـپس بـر اساس مدل سه شاخگی، سؤالات و فرضیههای تحقیق را عنوان کرده و مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. همچنین توضیح مختصری درباره روش تحقیق، جامعه آماری و روش نمونهگیری خواهد داد و در نهایت واژگان کلیدی تحقیق را بهاختـصارتوضیح خواهد داد.
1-2 تعریف مسئله و بیان تحقیق
1-2-1 بیان مسئله:
سازمانها برای نیل به اهداف از پیش تعیین شده خود، بایـد کـادری از نیروهای لایق و توانمند در اختیار داشته باشد. که معمولاً این افراد به اسـتخدام سـازمان در مـیآینـد، و در طی مدت حضور علاوه بر خرد، تجارب و دانش حرفهای که از طریق آموزشهای دوران تحصیل بهدست آوردهاند با آموزشهای لازم در سازمان تلاش میکنند تا با معلومات بهدست آمده از آموزشهای دوران تحصیل، به تجهیزات، امکانات، استفاده از قوانین و مقررات و دانشهای تخصصی و حرفـهای نیـز دست یابند؛ تـا آمادگی لازم برای انجام شایسته وظایف محول را بهدست آورند. بهکارگیری امکانات پیشرفتهای تکنولوژی تولید و ارائه خدمات منجر به توانمندسازی کارکنان و در نتیجه از بروز خطاهای انسانی در مواقع حساس جلوگیری میکند و ارائه خدمات و یا تولیدات متناسب با نیازهای مشتریان و جامعه افزایش خواهد شد. خطاهای انسانی از جمله عوامل مشکلات اساسی و پایهای در سازمانها میباشند که سازمانها را در معرض بحران قرار میدهند و موجب میشوند که سازمانها از رشد و پیشرفت باز بمانند و این مشکلات سبب کاهش اثر بخشی، کارایی و سر انجام بهره وری نیروی انسانی در سازمانها میشود. در دانشگاه پیامنور با توجه به تعداد زیاد دانشجو و پرداخت شهریه بهصورت ترمی و همچنین تعداد زیاد نیروی انسانی شاغل که شامل اعضای هیأت علمی و کارکنان ادرای میباشد در سراسر کشور گسترده است و دارای گردش مالی بسیار زیادی در طول سال میباشد. از این جهت امور مالی دانشگاه پیامنوراز بخشهای بسیار مهم و استراتژیک دانشگاه میباشد که لزوم دقت و کاهش خطاهای انسانی از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد. خطاهای انسانی در عملیات مالی دانشگاه باعث ضرر وخسارات زیادی از نظر مالی به دانشگاه پیامنور میگردد. و در صورت عدم کنترل هزینهها و جرائم زیادی از این رهگذر به دانشگاه تحمیل خواهد شد.
بررسی خطاهای انسانی بر اساس مدل سه شاخگی ساختاری، رفتاری و زمینهای و شناسایی عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی و تجزیه و تحلیل و این موارد در جلوگیری از خطاهای انسانی به مدیران و سازمانها کمک میکند تا از ایجاد زمینههای بروز این خطاها جلوگیری کنند. در این تحقیق منظور از عوامل ساختاری همه عناصر، عوامل و شرایط فیزیکی و غیر انسانی سازمان است که در برگیرنده مجموعه روابط منظم حاکم بر اجزای داخلی سازمان که بدنه آن را میسازند. مانندساختار سازمانی. و منظور از عوامل رفتاری یا محتوایی کلیه عوامل مربوط به نیروی انسانی و روابط انسانی سازمان است که محتوای سازمان را تشکیل میدهد. مانند انگیزش، روحیه کاری و رضایت شغل، همچنین منظور از عوامل زمینهای عوامل محیطی و شرایط بیرونی سازمان است که به سازمان احاطه دارد و در سیستمهای اصلی سازمان از قبیل مشتریان، دولت، بازار و سایر سیستمهای محیطی سازمان است. که با شناخت زمینهای بروز خطاهای انسانی، میتوان نسبت به فرهنگ سازی ونهادینه کردن آنها با توجه به مقتضیات سازمانی اقدام نمود بهطوریکه با مشاهده هر گونه مشکل خطای انسانی در سازمان با دید سیستمی و نظاممند به بررسی تعاملات میان مؤلفه مالی مختلف سازمانی پرداخت و ریشههای خطاهای انسانی را شناخت، به این ترتیب با اقدام اصولی و پیشگیرانه میتوان عواقب زیانبار خطاهای انسانی را به حداقل رساند.
دانشگاه پیامنور بهعنوان یک ارگان ارائـهدهنـده خـدمات آموزش عالی و بزرگترین دانشگاه دولتی در ایران بـا پراکندگی جغرافیایی زیاد، نقش مهمی در حفظ و ارتقاء عدالت اجتماعی برای افراد جامعه بر عهده دارد و جهت دستیابی به این مهم همواره کاهش خطاهای کارکنان خود را بهعنـوان یکـی از سیاستهای اصلی خود در جهت ارائه هر چه بهتر خدمات به افراد جامعه مد نظـر قـرار داده اسـت از قبیل پراکندگی، از نقاط مختلف جغرافیایی و عدم تجربه کافی همراه با وضعیت تحصیلی (شخصی) موجب شد که از یک طرف دانشگاه نتواند به اهداف خود برسد و از طرف دیگر کارکنان انگیزه خود را از دست بدهند. بههمین دلیل و با توجه به مباحث مطرح شده محقق به آن است تا با استفاده از مدل سه شاخگی، ضمن تحقیق جامع، مسئله را بررسی نماید و امید است بررسی مسئله منجر به حل مشکل در زمینه کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی گردد. لـذا مـسئولان ایـن دانشگاه نیـز در صـدد اسـتقرار سیستم مالی جامع بهعنوان یک راه حل مقرون به صرفه اقتصادی، هستند.
با توجه بهمسائل عنوان شده محقق بر آن شد تا ضمن تحقیقی با استفاده از مدل سه شـاخگی (میرزایـی اهرنجانی) از سه بعد ساختاری، رفتاری و زمینهای عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی دانشگاه پیامنور را بررسی نماید.
1-2-2 اهمیت و ضرورت تحقیق:
خطاهای انسانی عوامل و مشکلات اساسی و پایهای در سازمان ما میباشد که سازمان ما را در معرض بحران قرار میدهد و موجب میشوند که سازمان ما از رشد و پیشرفت باز بماند و این مشکلات سبب کاهش اثر بخشی، کارایی و سرانجام بهرهوری نیروی انسانی در سازمان میشود.
بررسی خطاهای انسانی بر اساس مدل سه شاخگی ساختاری، رفتاری و زمینهای تجزیه و تحلیل و این موارد در جلوگیری از خطاها به مدیران و سازمان کمک میکند تا از ایجاد زمینههای بروز این خطاها جلوگیری کنند. در این تحقیق منظور از عوامل ساختاری همه عناصر، عوامل و شرایط فیزیکی و غیر انسانی سازمان است که در برگیرنده مجموعه روابط منظم حاکم بر اجزای داخلی سازمان که بدنه آن را میسازند. مانند ساختار سازمانی. منظور از عوامل رفتاری یا محتوایی کلیه عوامل مربوط به نیروی انسانی و روابط انسانی سازمان است که محتوای سازمان را تشکیل میدهد. مانند انگیزش، روحیه کاری و رضایت شغل و منظور از عوامل زمینهای عوامل محیطی و شرایط بیرونی سازمان است که به سازمان احاطه دارد و در سیستمهای اصلی سازمان از قبیل مشتریان، دولت، بازار و سایر سیستمهای محیطی سازمان است. که با شناخت زمینهای بروز خطاهای انسانی، میتوان نسبت به فرهنگ سازی و نهادینه کردن آنها با توجه به مقتضیات سازمانی اقدام نمود بهطوریکه با مشاهده هر گونه مشکل خطای انسانی در سازمان با دید سیستمی و نظاممند به بررسی تعاملات میان مؤلفه مالی مختلف سازمانی پرداخت و ریشههای خطاهای انسانی را شناخت، به این ترتیب با اقدام اصولی و پیشگیرانه میتوان عواقب زیان بار خطاهای انسانی را به حداقل رساند.
حسابها و مسائل مالی مناسبترین ابزار اطلاعاتی برای تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و تحلیلهای عملکردی را فراهم میآورد و به مسئولین کمک میکند که مفاهیم اساسی را گروهبندی کنند. انجام بدون نقص و خطا، ثبت و ضبط صحیح وقایع مالی بهصورت منظم، نمایانکننده مدیریت درست و قوی در سطوح مختلف یک سازمان است. ازاینرو ضرورت کاهش خطاها در عملیات مالی خصوصاً خطاهای انسانی مورد توجه سازمانها از جمله دانشگاه پیامنور است.
حساسیت عملیات مالی و هزینههای بالا و گاهاً جبرانناپذیر خطاهای انسانی، اهمیت شـناخت عوامـل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی را صد چندان میکند، مسلماً شناسایی، تجزیه و تحلیل این عوامل در کاهش خطاهای انسانی مؤثر؛ و باعث استفاده بهینـه و اثـر بخـش از نیروی انسانی خواهد شد. ازاینرو و در راستای لزوم شناخت عواملی که در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی در دانشگاه پیامنور مؤثر هستند محقق در این تحقیق با استفاده از مدل سه شاخگی در صدد بررسی جامع مسئله بر آمده، تا با شناخت بیشتر مدیران دانشگاه پیامنور در برنامهریزی، تصمیمگیری و استرتژی با توجه به اطلاعات صحیح در جهت نیل به اهداف و مإموریتهای یاری کند.
1-3 سؤالهای اصلی تحقیق:
- عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی در مدل سه شاخگی کداماند؟
- آیا عوامل ساختاری در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثرند؟
- آیا عوامل رفتاری (محتوایی) در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثرند؟
- آیا عوامل زمینهای (محیطی) در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثرند؟
1-4 فرضیه های تحقیق:
1- عوامل ساختاری در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثر است.
2- عوامل رفتاری در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثر است.
3- عوامل زمینهای در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی مؤثر است.
1-5 اهداف تحقیق:
1-5-1 هدف اصلی تحقیق:
بررسی عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی با استفاده از مدل سه شاخگی (ساختاری، رفتاری و زمینهای) که تجزیه و
تحلیل این مدل کمک به جلوگیری از بروز خطاهای انسانی در سازمانها میشود.
1-5-2 اهداف فرعی تحقیق:
هدفهای فرعی شناسایی؛ 1. شناخت عوامل شرایط فیزیکی و غیرانسانی مرتبط با سازمان است که بدنه اصلی ساختار سازمان را تشکیل میدهند. 2. شناخت عوامل عوامل مربوط به نیروی انسانی (محتوایی) و 3. شناخت عوامل محیطی که ارتباط مستقیم با شرایط فیزیکی و نیروی انسانی سازمان دارند، که باعث جلوگیری از بروز خطاهای انسانی در سازمان میشوند.
1-6 استفادهکنندگان از تحقیق
کلیه ذینفعان، دستاندرکاران مالی، مدیریت، تصمیمگیرندگان سازمانها و سیاستگذاران از جمله مدیران دانشگاه پیامنور، مؤسسات مالی و حسابرسی، امور مالی دانشگاه پیامنور و سایر ادارات و سازمانهایی که نیروی انسانی در انجام امور مالی آنها نقش اساسی دارد.
1-7 روش تحقیق:
تحقیق در لغت بهمعنای درست و راست گردانیدن، پیدا کردن، یافتن یا جستجوی حقیقت آورده شده است. تحقیقات علمی براساس دو مبنا، یعنی هدف و گردآوری دادهها بهصورت زیر تقسیمبندی میشوند.
الف) تحقیقات علمی بر اساس هدف:
براساس هدف تحقیقات علمی را میتوان به سه گروه بنیـادی، کاربردی و عملی تقسیم کرد.
- تحقیقات بنیادی: هدف تحقیق بنیادی تبیین روابط بین پدیدهها و افـزودن بـه مجموعـه دانـش موجود در یک زمینه خاص میباشد. در تحقیق بنیادی نظریه مورد بررسی قرار گرفته و تأیید یا تعدیل میشود.
- تحقیق کاربردی: هدف در این نوع تحقیق، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص مـیباشد. این تحقیقات با استفاده از زمینه و بستر شناختی و معلوماتی که از طریـق تحقیـق بنیـادی فراهم شده است، برای رفع نیازمندیهای بشر و بهبود و بهینهسازی ابزارها، روشها، اشـیاء و الگوها در جهت توسعه رفاه و آسـایش و ارتقـای سـطح زنـدگی انـسان مـورد اسـتفاده قـرار میگیرد.
- تحقیق عملی: این تحقیقات را باید تحقیقات حل مسأله یا حل مشکل نامید. این تحقیقات بـا هدف رفع مشکل انجام میشوند.
ب) تحقیقات علمی براساس نحوه گردآوری دادهها:
- تحقیق توصیفی: در تحقیقات توصیفی محقق بهدنبال چگونه بودن موضوع است و مـیخواهـد بدانـد پدیده، متغیر، شیء یا مطلب چگونه است. بهعبارتی این تحقیق وضع موجود را بررسـی مـیکنـد و بـه توصیف نظامند وضعیت فعلی آن مـیپـردازد و و یژگیهـا و صـفات آن را مطالعـه و در صـورت لـزوم ارتباط متغیرها را بررسی میکند.
- تحقیق آزمایشی (تجربی): در اینجا محقق در متغیرها دخل و تصرفی نداشته است اساساً حضور نـدارد و آنها را نمیشناسد، بلکه تحقیق علمی را انجام میدهد تا ایـن متغیرهـا و عـواملی را کـه باعـث بـروز واقعه شده است را شناسایی کند.
تحقیق حاضر از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی است که کـاربرد مـدل سـه شـاخگی را در بررسی عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی دانشگاه پیامنور، بررسـی میکند و از نظر نحوه گردآوری دادهها، یک تحقیق توصیفی از نوع موردی میباشد.
1- 8 جامعه آماری:
جامعه آماری عبارت است از مجموعهای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند و محقق مایل است به تحقیق درباره آنها بپردازد. با توجه به اینکه تحقیق حاضر در حوزه مالی دانشگاه پیامنور اجـرا مـیشـود. جامعـه آمـاری تحقیـق، کلیه مسئولین و کارکنان اداری و علمی دارای مدرک دانـشگاهی فـوق دیـپلم، لیـسانس، فـوقلیـسانس و دکتـری مرتبط با حـوزه مـذکور میباشند که تعداد آنها 672 نفر میباشند. تعداد جامعه آماری براساس میزان تحصیلات در جدول 1-1نشان داده شده است.
1-9 روش نمونهگیری و تعداد نمونه آماری:
در این تحقیق بهمنظور بـرآورد حجـم نمونـه از فرمـول ذیـل استفاده گردید:
برای متغیرهای کیفی در فرمول تعیین حجم نمونه، p و q معمولاً برابر با 50%e معـادل 06% و مقدار Z نیز، از جدول توزیع نرمال و برای سطح خطای 5% انتخاب میشود. در نتیجه، با توجه به حجم جامعه در دسترس، حداقل حجم نمونه موردنیاز که شامل 200 نفر مـیباشـد، تعیـین گردید.
1- 10 ابزار تحقیق:
در تحقیق حاضر جهت جمعآوری اطلاعات از جامعـه آمـاری از پرسـشنامهای کـه توسـط محقـق بـراساس اطلاعات بهدست آمده از ادبیات تحقیق، در مقالات معتبر علمی، در سه دسته عوامل ساختاری، رفتاری و زمینهای مؤثر در کاهش خطای انسانی در عملیات مالی، طـرح و مـورد آزمـون و سـنجش قـرار میدهد، استفاده شده است.
1- 11 روش جمعآوری اطلاعات:
الف) روش کتابخانهای
بهمنظور جمعآوری اطلاعات، هماند بسیاری از پژوهشها در علوم انسانی، منابع مربوط به ادبیات موضوع مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از منابع موجود در کتابخانهها و استفاده از مقالات موجود در اینترنت و مجلات معتبر، اطلاعات کتابخانهای لازم جمعآوری و مورد استفاده قرار گرفته است. که از این اطلاعات، برای تدوین مبانب نظری و پیدا کردن معیارها و شاخصهای لازم برای سنجش موضوع مورد پژوهش استفاده خواهد شد.
ب) روش میدانی
با استفاده از این روش به جمعآوری نظرات نمونه آماری در قالب پرسشنامه پرداخته خواهد شد. پرسشنامه یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روش مستقیمی برای کسب دادههای تحقیق است. پرسشنامه مجموعهای از سؤالهاست که پاسخدهنده با ملاحظه آنها پاسخ لازم را ارائه میدهد. این پاسخ، داده موردنیاز محقق را تشکیل میدهد. از طریق سؤالهای پرسشنامه میتوان دانش، علائق، نگارش و عقاید فرد را در مورد موضوعی خاص ارزیابی نمود.
در این تحقیق از دو روش کتابخانهای و میدانی جهت جمعآوری اطلاعات استفاده شد. در مرحله اول با استفاده از روش کتابخانهای و استفاده از؛ 1. مقالات چاپ شده در مجلات تخصصی. 2. گزارشات رسمی سازمانها. 3. اسناد و مدارکی که سازمانها برای اهداف دیگر تهیه کردهاند. و در مرحله دوم از روشها میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) از روش پرسشنامه برای جمعآوری اطلاعات استفاده شده است.
1-12 روش تجزیه و تحلیل اطلاعات:
برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمعیتشناختی از آمار توصیفی از قبیل نمودارها، جداول و… استفاده میشود و برای آزمون دادهها از آمار استنباطی از قبیل آزمون تکنمونهای تی و آزمون فریدمن مورد استفاده قرار میگیرد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار اس. پی.اس.اس اسفاده میشود.
1-13 قلمرو تحقیق:
الف) قلمروموضوعی تحقیق: قلمرو موضوعی تحقیق عبارت است از بررسی عوامل مؤثر در کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی است.
ب) قلمرو مکانی تحقیق: قلمرو مکانی تحقیق امور مالی دانشگاه پیامنور است.
ج) قلمرو زمـانی تحقیق: قلمرو زمانی تحقیق مربوط به سـال تحصیلی 94-93 میباشد.
1-14 محدودیتهای تحقیق:
با توجه به جدید بودن مقوله تحقیق در زمینه کاهش خطاهای انسانی در عملیات مالی در دانشگاه پیامنور، کارکنان ردههای غیـ مـدیریتی دانشگاه نسبت به شاخصها و بهخصوص شاخصهای عوامل محیطی شناخت چندانی نداشتند. کارکنان ردههای مدیریتی دانشگاه و اعضای هیأت علمی با وجود اینکه بـه تناسـب میـزان درگیـری بـا پروژههای آموزشی شناخت نسبتاً خوبی نسبت به شاخصهای مطرح شده در تحقیق داشتند اما بـه علـت مشغله کاری زیاد، محقق جهت تکمیل پرسشنامه توسط این گروه با مشکلات و محدودیتهایی مواجه بود.
1-15 تعاریف واژگان عملیاتی تحقیق:
الف) خطاهای انسانی:
خطاهای انسانی از جمله مباحثی هستند که در جهان مدیریت نظری و عملی امروز، بخش قابل توجهی از وقت، بودجه و توجه صاحبنظران و مدیران را به خود اختصاص میدهند. از مصادیق خطاهای انسانی میتوان به یک تصمیم یا رفتار نامناسب که بر اثر بخشی، ایمنی یا عملکرد سیستم اثر نامطلوب داشته باشد نامبرد، و یا رفتاری که از یک فرد سر میزند، ولی فرد قصد انجام آن را نداشته است و نیز از نظر مقررات یا یک مشاهدهگر پسندیده و مطلوب نیست و یا اینکه آن رفتار موجب شود یک وظیفه یا یک سیستم به شکلی تبدیل شود که از حدود پذیرفته شده فراتر رود.
ب) عملیات مالی:
عملیات مالی، که در زبان تجارت حسابداری خوانده میشود. زیرا از طریق تهیه گزارشهای مالی، اطلاعات لازم را دربارهٔ واحدهای اقتصادی در اختیار اشخاص ذینفع و ذیعلاقه قرار میدهد. این اشخاص شامل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتباردهندگان، سازمانهای مالی و اقتصادی دولت و از این قبیل هستند. از منظری دیگر از عملیات مالی با نام «سیستم اطلاعاتی حسابداری» یاد میشود که برای پردازش اطلاعات مربوط به رویدادهای مالی مؤثر بر سازمانها و واحدهای تجاری و گزارش اثرات اینگونه رویدادها به تصمیمگیرندگان، طراحی شده است.
طبق «بیانیه اساسی تئوری حسابداری»: عملیات مالی عبارت است از فرایند شناسایی، اندازهگیری و گزارشگری اطلاعات اقتصادی برای تصمیمگیریهای آگاهانه بهوسیله استفادهکنندگان آن اطلاعات. این بیانیه در تشریح این تعریف آورده است براساس دیدگاهی جامع، «اطلاعات حسابداری» را میتوان «اطلاعات اقتصادی» تلقی کرد.