کانهزایی طبیعی، و فعالیتهای معدنکاری مهمترین عوامل آلودگی زمین زاد و انسانزاد در مناطق معدنی هستند که سبب آزادسازی و انتقال فلزات سنگین به محیطهای مختلف چرخه زیست زمین شیمیایی شده ، وحیات جانداران موجود در زیست بوم سامانهها را به خطر میاندازد(Akcil and Koldas, 2006). فلزات سنگین ترکیبات طبیعی سنگ ها وکانی های پوسته زمین می باشند و از طریق فرآیند
هوازدگی طبیعی و فعالیت های آتشفشانی وارد محیط می شوند(Keepax et al, 2011). چرخه مواد در طبیعت فرآیندی بسیار مهم و اساسی است كه نحوه توزیع و رفتار عناصر شیمیایی در زمین را رهبری می كند. خاک به عنوان بخشی از چرخه زمین شیمیایی، در چرخه عناصر نقش مهمی ایفا میکند(Merian, 2004). به جزء خاک های حاصل از هوازدگی فیزیکی و شیمیایی که مواد مادر آن دارای غلظت بالائی از عناصر هستند(مانند شیل های سیاه و سنگ های آذرین اولیه )، در سایر موارد غلظت بالای فلزات سنگین به فعالیت های انسان مربوط میباشد(.(jung, 2008 در چرخه زمین شیمیایی سطحی عناصر، خاك به عنوان محل تجمع عناصر و انتقال آن به گیاهان به شمار می آید. گیاهان هركدام بسته به نوع خود، میزان و نوع عناصر موجود در خاك و مقدار عنصر قابل جذب خاك، عناصر را جذب كرده و می توانند وارد چرخه زیستی كنند. عناصر کمیاب به رغم غلظت بسیار پایین در خاک، به عنوان عناصر مغذی گیاهان و در ادامه از راه زنجیره غذایی برای انسان و سایر موجودات ضروری می باشند. لذا غلظت غیر مجاز این عناصر خواه بدلیل عوامل زمین شیمیایی طبیعی و خواه انسانزاد می تواند خطرات جدی زیست محیطی به دنبال داشته باشد(Merian, 2004). بنابراین تعیین غلظت فلزات سنگین در محیطهای مختلف به ویژه خاک وگیاه مناطق معدنی ضروری به نظر میرسد. در پژوهش حاضر زمین شیمی و پراکنش عناصر بالقوه سمی ناشی از کانه زایی طبیعی و معدنکاری در محیط خاک و گیاهان در کانسار آهن گل گهر بررسی میشود.
1-2- محیط زمینشیمیایی خاک و ارزیابی زیستمحیطی آن
خاك یك ماده تغییر شكل یافته و اغلب متفاوت از سنگ مادری است كه از آن حاصل شده است. خاك زیستگاه ریزاندامگان های بیشماری است كه بر ترکیب آن اثر می گذارند. فرآیندهای انسان زاد و طبیعی که در بومسامانه رخ میدهد بر خاک تاثیر میگذارند(Matchavariani, 2012). در بوم سامانههای خشکی، خاک نقش عمدهای در چرخه عناصر فلزات سنگین بازی میکند((Ashraf, 2012. هوازدگی به عنوان فرآیند اساسی تشکیل مجموعهای پیچیده از فعل و انفعالات بین سنگ کره، جو و آب کره میباشد که در زیست کره رخ می دهد. هوازدگی میتواند شامل فرآیندهای شیمیایی مانند انحلال، آبدار شدن، هیدرولیز، اکسایش، کاهش، و کربنی شدن باشد. تمام این فرآیندها منجر به تشکیل کانیها و ترکیبات شیمیایی در محیط خاک میشوند. رفتار عناصر طی هوازدگی و فرآیندهای تشکیل خاک به شدت به ویژگیهای زمینشیمیایی آنها وابسته است(جدول1-1) (Kabata- Pendias and Mukherjee, 2007). فرآیندهای هوازدگی(تخریب) و نوزایی کانیها و همچنین تشکیل کانیهای بیشکل و مواد آلی- معدنی تا حد زیادی اشکال و جذب عناصر کمیاب در خاک را تحت تاثیر قرار میدهد(جدول1-2).
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)