آلودگی ناشی از مواد بستهبندی حاصل از مشتقات نفتی و مشکلات ناشی از روشهای مختلف دفع این نوع آلودگیها (مانند دفنکردن، سوزاندن و بازیافت آنها) موجب توجه روزافزون به بیوپلیمرها و بستهبندیهای زیستی شده است. بیوپلیمرها مواد زیستتخریبپذیر بوده و طی فرایند کمپوست به محصولات طبیعی مانند دیاکسیدکربن، آب، اتان و توده زیستی تبدیل میشوند. انواعی از بستهبندیهای زیستتخریبپذیر، قابلیت مصرف همراه با مواد غذایی پوشش داده شده را دارند. اینها بیشتر شامل فیلمها و پوششهای غذایی هستند (گیلبرت، 1986؛ کوک و همکاران، 1998). فیلمها و پوششهای خوراكی، نوعی از مواد بستهبندی محسوب میگردند كه از مواد
تجدیدپذیر، زیستسازگار و زیستتخریب پذیر تهیه میشوند. فیلمها و پوششهای خوراكی از یكسو نوعی از مواد بستهبندی و از سوی دیگر جزیی از تركیبات مواد غذایی میباشند (کروچتا و مولدر، 1997). گرایش فزاینده جهانی در راستای استفاده از تركیبات طبیعی به جای نگهدارندههای شیمیایی موجب مطالعات زیادی در قلمرو گیاهان دارویی و جستجوی انواع عصارهها و اسانسهای گیاهی شده است. یكی ازروشهای كنترل میكروارگانیسمهای نامطلوب در مواد غذایی، افزودن تركیبات ضد میكروبی مانند عصارههای روغنی گیاهی در پلیمرهایی مثل كنسانتره پروتئینی آبپنیر است كه در واقع به عنوان حامل مواد ضدمیكروبی عمل مینماید. مغزهای خوراكی ممكن است در حین برداشت، حمل و نقل و فراوری دچار آلودگیهای قارچی شوند كه در صورت وجود شرایط مناسب از نظر دما و رطوبت نسبی فعالیت آبی مغز افزایش یافته كه خود منجر به رشد و گسترش قارچ و تولید متابولیتهای ثانویه از جمله مایكوتوكسینها میگردد. آفلاتوكسینها تركیبات سمی از دسته مایكوتوكسینها هستندكه توسط قارچهایی مانند آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیكوس و آسپرژیلوس نومییوس تولید میشوند و باعث بروز بیماریهای خطرناكی در انسان مانند سرطان كبد می شود. برای جلوگیری از رشد قارچ و تولید سم روشهای مختلفی ارائه شده است ولی یكی از روشهای موثر میتواند استفاده از بستهبندیهای بر پایه پوشش خوراكی و حاوی تركیبات ضدمیكروبی برای نگهداری مغزها باشد (توکلیپور و همکاران، 1389).
1-2- کلیات
1-2-1- فیلم و پوشش خوراکی
فیلمها و ورقههای خوراکی به لایه نازکی از مواد خوراکی اطلاق میشود که به عنوان پوشش روی ماده غذایی استفاده میگردد. فیلم خوراکی میتواند مواد آنتیاکسیدانی، رنگی، ضدمیکروبی و اسانسها را در خود جای دهد، در حالیکه بستهبندیهای مرسوم غیرخوراکی این قابلیت را نداشته و لذا قادر به رقابت در این زمینه با فیلمها و پوششهای خوراکی نمیباشند (بقایی و همکاران، 1391). فرمولاسیون پوششها میتواند به عنوان ماده چسبنده برای مزهدار كردن یا بهبود ظاهر غذاها بهكار رود. برای مثال، پوششهای خوراكی میتوانند اسپری شوند یا از طریق غوطهوری مورد استفاده قرار گیرند تا به عنوان پایه و اساس یا مواد چسبنده، برای طعمدار كردن به كار روند. آبنباتها اغلب با فیلمهای خوراكی پوشش داده میشوند تا بافتشان با كاهش چسبندگی بهبود یابد (مکهوک و کروچتا، 1994). حفاظت از محصول در مقابل صدمات مکانیکی، بازدارندگی نسبت به انتقال آروما و در نتیجه حفظ ترکیبات عطر و طعمی مواد غذایی، نفوذپذیری انتخابی نسبت به انتقال گازها و کنترل تغییرات تنفسی در میوهها و سبزیها و همچنین جلوگیری از مهاجرت روغن از جمله مهمترین مزیتهای استفاده از فیلمهای خوراکی به حساب میآید (کروچتا و مولدر، 1997). مواد اولیه مورد استفاده در تولید فیلمها یا پوششهای خوراكی به سه دسته تقسیم میشوند: پلیساكاریدها، پروتئینها و تركیبات لیپیدی. فیلمها و پوششهای خوراكی كه از تركیبات مختلف تهیه میشوند (فیلمهای مركب)، برای بهتر شدن ویژگیهای كاربردی فیلمهایی كه از یك نوع تركیب تولید شده و همچنین غلبه بر مشكلات فناوری مربوطه، توسعه یافته اند. انتخاب نهایی بر مبنای خواص بازدارندگی فیلم مانند نفوذ رطوبت، انتقال گازها به ویژه اكسیژن و نگهداری تركیبات موجد طعم و بو در مواد غذایی انجام میگیرد (توکلیپور و همکاران، 1389). بستهبندی ضدمیكروبی نوعی بستهبندی فعال محسوب میشود كه مدت زمان ماندگاری محصولات غذایی را افزایش و ایمنی مواد خوراكی را از نظر میكروبی تامین میكند و باعث كاهش، مهار و یا به تعویق انداختن رشد میكروارگانیسمها در مواد غذایی میگردد (امبوسکادو و هابر، 2009).