:
امروزه از سیستم های اعلام حریق گسترده در ساختمان ها و اماکن مسکونی و صنعتی استفاده می شود. تا خسارتهای ناشی از سیستم حریق را به حداقل برسانند و همچنین برای اطلاع دادن به ساکنین ساختمان در مواقع بروز حریق از این سیستم ها استفاده می شود تا حدالامکان از تلفات جانی جلوگیری شود. برای تشخیص حریق از اثرات سه گانه آن یعنی دود حرارت و شعله استفاده می شود. به طور کلی سیستم های اعلام حریق در دو نوع عادی و هوشمند ساخته شده اند. در سیستمهای عادی مکانی را که از نظر حریق می خواهیم حفاظت کنیم به مناطق مشخص تقسیم می کنیم تا در صورت بروز حریق بتوان محل حریق را سریعتر و راحت تر تشخیص داد. به هر کدام از این مناطق یک زون (zone) گفته می شود. این عمل در سیستم های هوشمند نیز انجام می پذیرد ولی مزیتی که این سیستم ها نسبت به سیستم های عادی دارند این است که این سیستم ها دارای اجزا یقابل آدرس دهی هستند و علاوه بر اینکه می توان زونی را که در آن حریق اتفاق افتاده است تشخیص داد بلکه می توان دقیقاً عنصری را که حریق را تشخیص داده معین کرد و محل دقیق را مشخص نمود و خبردهنده هایی را که مربوط به آن محل می باشد فعال نمود.
اجزای سیستم اعلام حریق به سه قسمت اصلی تقسیم می شوند:
- تجهیزات تشخیص حریق ( دتکتورها)
- تجهیزات اعلام حریق ( فلاشرها، آژیرها و …)
- مرکز کنترل یا پانل مرکزی که وظیفه ارتباط بین دتکتورها و وسایل اعلام حریق را به عهده دارد.
تجهیزات جانبی دیگری نیز برای تکمیل و قدرتمند نمودن سیستم اعلام حریق به کار می روند.
فصل اول
1-1آشنایی با انواع سیستمهای اعلام حریق بخش
البته باید توجه نمود که انسان از دیر باز با آتش آشنا شده و رابطه ای تنگاتنگ و دوستانه برقرار کرده به طوری که همواره از آن در راستای پیشبرد اهداف گوناگون خود در صحنه ی زندگی نهایت استفاده را نموده است .
آتش در گستره حیات خود و زندگی بشرخدمات ارزنده ای به انسان ها نموده وسهمی از این در پیشرفت تکنولوژی وتمدن بشر ایفا نموده است اما همین آتش بطور ناخواسته وخارج از کنترل انسان به کار رود به آنچنان دشمنی تبدیل می شود که در زمانی اندک سرمایه های بسیاری را به ورطه ی نابودی کشانده ، جان عزیزانمان را از ما میگیرد . بنابر این با توجه به خسارات بسیاری که انسان ها از ناحیه ی حوادث ناشی از حریق و ا نفجار دیده است ما انسان ها را وادار نموده است تا برای پیشگیری و پیکار با آن تدابیری اندیشیده و روش ها و وسایلی ابداع نماید. اولین گامی که انسان برای مبارزه با خطر آتش سوزی برداشت شناخت آن بود زیرا دریافت که هر چه به ماهیت وساختار آتش پی ببرد می تواند بهتر و سریعتر وبه نحوه موثرتری آنرا مهار وخاموش نماید. لذا در ادامه جهت هر چه کاربردی نمودن مطالب این جزوه به لزوم شناخت و کاربرد سیستم های اعلام و اطفاء حریق می پردازیم .
برای آگاهی از یک آتش سوزی در اولین لحظات وقوع و اطفاء سریع آن به یک سیستم اعلام و اطفاء حریق نیاز مبرم می باشد. امروزه با توجه به حوادث بـوجود آمده باید برای جلوگیری از هرگونه اتفاق ناخـواسته تـدبیری بیاندیشیم . یکی از مسائلی که در این زمـینه مورد بحـث می بـاشد بـحث ســنـسورها ودتــکتورها می باشد
1-2 سیستم اعلام حریق:
به مجموعهای از قطعات الکترونیکی گفته میشود که وظیفه آشکارسازی حریق در اماکن مختلف را بر عهده دارد.
1- 3 لزوم کاربرد سیستم های اعلا م حریق :
آتش سوزی از جمله بلایی است که نه تنها جان انسان ها را در معرض خطر قرار می دهد بلکه میلیاردها ریال خسارت بر اقتصاد کشور و شرکت ها وارد می سازد. لذا کاربرد سیستمهای اعلام حریق اتوماتیک سرمایه اطلاعات با ارزش وجان پرسنل شاغل به کار را از گزند صدمات آتش سوزی دور خواهد داشت. البته پشگیری از گسترش حریق در اماکن مختلف بوسیله این نوع ازسیستم ها بهمراه خاموش کننده های دستی در زمینه اطفاء حریق می باشد که باید توسط افراد مجرب و کار آزموده طراحی و مورد اجرا قرار گیرد تا بهترین راندمان را در موقع حریق از خود نشان دهد. این سیستمها مبتنی بر تشخیص دود نشت گاز شعله که با نصب نمودن دتکتورهای متنا سب با آن و اعلام خطر اتوماتیک توسط دستگاه مرکزی انجام می پذیرد.
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)