ازدواج یكی از بنیادهای جهانشمول بشری است و هیچ بنیادی این چنین صمیمانه زندگی بشر را تحت تأثیر قرار نداده است. از سوی دیگر در انتخاب شیوههای درمانی موثر در زمینه مسائل بین فردی موجود در نظام زناشویی و خانوادگی، توجه به این اصل حائز اهمیت است كه رفتار متقابل دو نفر برآیند مارپیچهای كلی بیشماری است كه رفتارهای هر دوی آنها را شكل میدهد(ثنایی[1]، 1375).
اعتیاد به عنوان یكی از معضلات اجتماعی میان افراد جامعه به ویژه بین زوجین شایع شده است كه میتواند مضرات مختلف اجتماعی و بهداشتی مانند نابودی دارائیهای شخصی، افزایش خشم و خشونت، كاهش صمیمیت بین زوجین، بیكاری، افزایش ناسازگاری و تعارضات زناشویی را در پی خواهد داشت (نقل از رید[2] و همكاران، 2009)، از طرفی ریشه پرخاشگری و خشونت تداوم تاریخی مبارزه و مقابله بشر با خطرها و تهدیدهای محیط زندگی اوست كه با طبیعت وی درآمیخته است چنانچه میزان ابتلا جوامع بشری به یك موضوع خاص را یكی از معیارهای اهمیت آن موضوع بدانیم به جرأت میتوان ادعا كرد كه پرخاشگری از جمله مسائل عمده و با اهمیتی است كه انسانها از گذشتههای دور تا كنون به صورت گستردهای با آن سر و كار داشتهاند. تحقیقات نشان میدهد كه ارائه مداخلات درمانی زودهنگام باعث كاهش پرخاشگری و تعارضات زناشویی زوجین خصوصا قشر معتاد خواهد شد در همین راستا بسیاری از پژوهشگران و متخصصان بالینی و روان شناسان تربیتی آموختن كنترل پرخاشگری و تعارضات زناشویی به جوانان را مورد تأكید قرار میدهند. تحلیل رفتار متقابل به
عنوان نظریه شخصیت تصویری از ساختار روانشناختی انسانها به ما ارائه میدهد این نظریه به ما كمك میكند تا دریابیم انسانها چگونه عمل و رفتار میكنند و این كه چگونه شخصیت خود را در قالب رفتارهایشان آشكار میسازند(جونز[3] و استوارت، 1376).
بیان مسئله
ازدواج یكی از بنیادهای جهانشمول بشری است و هیچ بنیادی این چنین صمیمانه زندگی بشر را تحت تأثیر قرار نداده است. از سوی دیگر در انتخاب شیوههای درمانی موثر در زمینه مسائل بین فردی موجود در نظام زناشویی توجه به این اصل حائز اهمیت است كه رفتار متقابل در فرد برآیند مارپیچهای علی بیشماری است كه رفتارهای هر دوی آنها را شكل میدهد(ثنایی، 1375).
ما به دنبال روابطی میگردیم كه موقعیتهای شكوهمندی را برایمان به ارمغان آورد و مایه رضایتمندی كامل و همیشگیمان باشد. ما عشق افسانهای را بهترین دلیل ازدواج و ازدواج را موقعیتی میدانیم كه با آن میتوانیم مهمترین آرزوهای شخصی خود را بدون هیچ تردیدی ارضا كنیم. به رغم شواهد انكارناپذیری كه برخلاف چنین انتظاراتی وجود دارد در مورد سعادت زناشویی هنوز هم تصوراتی ایدهآل و دست نیافتنی غرق هستیم(آلیس،1375).
شاید بزرگترین افسانهای كه مانعی بر روابط زناشویی است این انتظار غیر واقعبینانه باشد كه یك ازدواج موفق صرفا به خودی خود به طور طبیعی به وجود میآیند و اجباری نیست كه برای ایجاد آن تلاش زیادی كند یا از خودش مایه بگذارد یا رفتار مناسبی با شریك زندگی خود داشته باشد. زندگی مشترك در حالی آغاز میشود كه زوجها علاقمند به ایجاد یك زندگی سعادتمند، عاری از اختلاف و مشاجره هستند و امیال و آرزوهای مختلفی قدم به عرصهی جدید میگذارند. اما چه میشود كه به یكباره در آنها عشق و محبت و صمیمیت رنگ میبازد و جای خود را به اختلاف و ناسازگاری میدهد(النز، املكمپ، مج لوری و ماركوت[4]، 1980).
اعتیاد به عنوان یكی از معضلات اجتماعی میان افراد جامعه بویژه بین زوجین شایع شده است كه میتواند مضرات مختلف اجتماعی و بهداشتی مانند نابودی دارائیهای شخصی، افزایش خشونت، كاهش صمیمیت بین زوجین، بیكاری، افزایش ناسازگاری و نارضایتی را در پی داشته باشد(نقل از رید[5] و همكاران،2009).
[1] . sanuie
[2] . rride
[3] . Joines, v
[4] . Elens. Emmelkamp. Macgillvery & Markvoot.
[5] . Reed.
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)